Чернігівська обласна рада. Новий офіційний веб-портал

  •  
  •  
Головна»Нормативні документи»Рішення»8 скликання»17 сесія 8-го скликання 1 лютого 2024 року»Про Звернення Чернігівської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України щодо недопущення припинення функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти

Про Звернення Чернігівської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України щодо недопущення припинення функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти

gerb
Україна
ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
РІШЕННЯ
(сімнадцята сесія восьмого скликання)

 

1 лютого 2024 року                                                                                                                                  № 2-17/VIII
м.Чернігів

 

Про Звернення Чернігівської обласної ради
до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України,
Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій,
Міністерства освіти і науки України
щодо недопущення припинення функціонування
територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти

 

Керуючись частиною 2 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада вирішила:

1.Звернутися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України щодо недопущення припинення функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти (Звернення додається).

2.Направити Звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України.

 

Голова обласної ради                                                            Олена ДМИТРЕНКО

 

ЗВЕРНЕННЯ
Чернігівської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України,  Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України щодо недопущення припинення функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти 

Депутатський корпус Чернігівської обласної ради глибоко стурбований ситуацією, що склалась у зв’язку із оприлюдненням на сайті Міністерства освіти і науки України проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти)» (далі – законопроєкт).

Зазначеним законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України «Про вищу освіту», згідно з якими територіально відокремлені структурні підрозділи закладів вищої освіти усіх форм власності не будуть здійснювати освітню діяльність у сфері вищої або фахової передвищої освіти.

Разом із тим, для розбудови ефективної мережі закладів вищої освіти розробниками нормативно-правового акту пропонується реорганізація або припинення територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти, які здійснюють освітню діяльність у сфері вищої та фахової передвищої освіти, з одно-дворічним перехідним періодом.

Такі кроки, на думку авторів законопроєкту, дозволять трансформувати найбільш розвинені коледжі в самостійні університети, академії чи інститути, решту реорганізувати в заклади фахової передвищої освіти, приєднати до місцевих закладів вищої освіти або взагалі припинити їх функціонування.

Ознайомившись зі змістом законопроєкту та пояснювальною запискою до нього, а також чисельними зверненнями від освітян Чернігівщини, колективів Ніжинського агротехнічного інституту та Ніжинського фахового коледжу, які є відокремленими структурними підрозділами Національного університету біоресурсів і природокористування України, вважаємо, що реалізація його положень негативно вплине на подальший розвиток вищої освіти в Україні,

Функціонування фахових коледжів передусім забезпечує регіональний ринок праці та задовольняє відповідні потреби області у підготовці кадрів на основі практикоорієнтованого навчання, що дозволяє забезпечити належний рівень підготовки фахівців у певній галузі професійної діяльності для  виконання виробничих завдань підвищеної складності.

На нашу думку, коледжі достатньо ефективно виконують свою функцію «ранньої професійної орієнтації», маючи потужну методичну та науково-технічну базу. Випускники шкіл можуть на базовому рівні опанувати певний фах, щоб в подальшому визначитися: чи залишатися в цій професії, чи змінити її, а якщо залишатися, то чи варто продовжувати навчання у закладах вищої освіти.

Коледжі, які функціонують при університетах, виконують і іншу важливу функцію – поповнення студентського контингенту за рахунок мотивованих випускників.

Крім того, фахові коледжі – потужна ланка освіти, діяльність якої стосується інтересів мільйонів українців: студентів, які навчаються у коледжах, їх батьків, викладачів та роботодавців.

Існуюча нині мережа закладів фахової передвищої освіти забезпечує потребу у кваліфікованих кадрах відповідної галузі економіки для різних регіонів України, а не окремо взятої області. Прийом студентів та працевлаштування молодих фахівців здійснюється у межах держави, а не окремого взятого регіону за місцем знаходження закладу фахової передвищої освіти.

На теренах Чернігівщини функціонує 23 заклади вищої та фахової передвищої освіти, 7 із яких є структурними підрозділами університетів і серед них найбільші коледжі області.

Виокремлення фахових коледжів зі структури закладів вищої освіти суттєво здорожчить підготовку кадрів, спричинить руйнування налагоджених роками продуктивних зв’язків.

Враховуючи все зазначене вище, звертаємось із проханням дослухатись до думки освітян і не допустити припинення функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти.

Сподіваємося на розуміння і підтримку.

Прийнято на сімнадцятій сесії
обласної ради восьмого скликання
1 лютого 2024 року

При повному або частковому використанні матеріалів обов'язкове активне гіперпосилання на веб-портал обласної ради: http://chor.gov.ua

© Чернігівська обласна рада. 2006-2022.
Розроблено: maxpro.company